Crypto’s zijn een vorm van digitaal geld en niet gelinkt aan een centrale toezichthouder als een bank of een land. Een crypto is dus geen fysieke munt zoals de euro. Bitcoin is het bekendste voorbeeld van een crypto maar er komen steeds meer varianten op de markt. Voor bitcoin is blockchain-technologie uitgevonden.
Blockchain
Blockchain is een database waarin allerlei soorten transacties en gegevens in ‘blokjes’ worden opgeslagen. Van betalingen met digitale munt – zoals bitcoin – tot contracten en diploma’s. Het is een zogenaamd peer-to-peer netwerk: de transacties staan wereldwijd op diverse databases waar alle betrokken partijen bij kunnen. Er is geen sprake van tussenkomst van een derde partij, zoals een bank. Elke deelnemer kan via dit netwerk wijzigingen bekijken en goedkeuren. Manipuleren van de gegevens is hierdoor lastig tot onmogelijk.
Blockchain kan bijvoorbeeld de overdracht van een huis makkelijker maken omdat alle partijen die betrokken zijn bij het aankoopproces – de aan- en verkoopmakelaar, de taxateur, de notaris en de koper – worden samengevoegd. Elke stap in het proces is voor hen direct zichtbaar. Hierdoor gaat de overdracht ook sneller omdat er minder tussenstappen nodig zijn. Maar voor de aan- en verkoop en onderhandelingen blijft het inschakelen van een makelaar raadzaam.
NFT
Relatief nieuw is de NFT. NFT staat voor non-fungible token. Non-fungible betekent dat het uniek en niet-vervangbaar is. Hier is er maar één van. Een bitcoin is bijvoorbeeld wel fungible, er zijn er meer van. Een bekend voorbeeld is de eerste tweet van Jack Dorsey, CEO van Twitter, die deze verkocht als NFT voor 2,9 miljoen dollar.
We zien al woningen die worden verhandeld via crypto en onlangs werd de eerste woning verkocht als een NFT via het vastgoedplatform Propy. Alhoewel dit in Nederland nog in de kinderschoenen staat, biedt blockchain-technologie interessante mogelijkheden voor vastgoed.
Met blockchain wordt het makkelijker om bijvoorbeeld delen van een woning te verkopen, in plaats van de hele woning. Je kan het vergelijken met aandelen, alleen gaat het hier dan om digitale tokens waarin een woning wordt verdeeld. Dit wordt tokenization genoemd. Op deze manier wordt investeren in de vastgoedmarkt eenvoudiger en bereikbaarder voor een grotere groep mensen. Je koopt een token en deelt zo samen met andere investeerders mee in de opbrengsten. Juridisch zijn er nog wel wat haken en ogen.
De blockchain-makelaar
Of blockchain tussenpersonen als de makelaar en taxateur gaan vervangen in de toekomst, is de vraag. De technologie is nog volop in ontwikkeling en gaat met horten en stoten. En er zijn best nog wat vraagtekens over het duurzame aspect en de uiteindelijke bredere toepasbaarheid.
Volgens ABN Amro worden deze diensten overbodig maar volgens veel andere partijen waaronder NVM, hebben de makelaar en taxateur ook in de toekomst nog toegevoegde waarde omdat niet alles door computers kan worden ondervangen.
De rol van de makelaar en de taxateur gaat wel veranderen zodat kan worden meegegaan in de digitale ontwikkelingen. Juist digitalisering kan waardevolle tijd vrijmaken, zodat de makelaar/taxateur meer met de klant bezig kan zijn: high tech en high touch.
Bronnen:
https://allesovercrypto.nl/blog/impact-blockchain-vastgoedmarkt-hebben
https://www.consumentenbond.nl/veilig-internetten/blockchain
https://allesovercrypto.nl/blog/vastgoed-nft-blockchain-dankzij-propy
https://vastgoedjournaal.nl/news/29684/blockchain-wat-kan-de-vastgoedsector-eraan-hebben-
https://npokennis.nl/story/349/wat-zijn-crypto-s
https://www.housescout.nl/nl/contact/blog/90-blockchain-makelaarswereld-verandert
https://www.bnr.nl/podcast/vastgoed-gezocht/10443415/de-impact-van-blockchain-op-vastgoed
https://nos.nl/artikel/2401735-abn-amro-diensten-als-makelaars-en-bankiers-worden-overbodig-door-blockchain
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marc Vervoort, manager data en innovatie, via het e-mailadres: M.Vervoort@nvm.nl.