Kantoren

De kantorenmarkt noteerde in kwartaal 2 2022 een duidelijke plus. De opname kwam uit op 262.100 m², 14% meer vergeleken met kwartaal 1 2022. Het aanbod in kwartaal 2 2022 daalde met 6% ten opzichte van kwartaal 1 2022. De kleinere kantoren, met metrages tot 1000 m², waren net als vorig kwartaal opnieuw in trek. Naar kwalitatief goede kantoren -modern, energiezuinig en met lage servicekosten- is goede vraag. Bij de grotere kantooroppervlaktes was er minder activiteit. Het aanbod van kwalitatief goede kantoren blijft bij gebrek aan nieuwbouw schaars.

Winkels

De markt van kleinere winkelruimte tot 100 m² is in het tweede kwartaal van dit jaar meer in trek dan winkels boven 500m². In kwartaal 2 2022 daalde de opname met 11% vergeleken met kwartaal 1 2022. In het tweede kwartaal 2022 nam het aanbod met 3% af ten opzichte van het eerste kwartaal 2022. De inflatie en onzeker economisch perspectief zetten druk op de huurcontracten. Huurders vragen daarom om afspraken over de huurprijs, de maximale stijging en flexibiliteit in de huurovereenkomst. NVM-makelaars zien daarnaast dat de trend van herbestemming van winkels naar woonruimte doorzet.

Bedrijfsruimten

In het tweede kwartaal van 2022 werd ruim 1,1 miljoen m² bedrijfsruimte opgenomen. Dat is vergeleken met het eerste kwartaal 2022 15% lager. Voor het aanbod van bedrijfsruimte geldt dat dit in vergelijking met kwartaal 1 2022 in kwartaal 2 met 7% is afgenomen. Beperkte uitgave van bouwgrond, stijgende materiaalkosten en personeelstekorten zorgen hier voor vertraging in de realisatie van bedrijfsruimten. Dit leidt tot een duidelijk tekort aan geschikte objecten in alle oppervlakteklassen. Het aanhoudende tekort zorgt voor verdere opwaartse druk op de huur- en koopprijzen. Naast het krappe aanbod lopen bedrijven ook tegen grenzen aan op het gebied van verduurzaming. Nieuwe bedrijfspanden krijgen door een capaciteitstekort in veel gevallen geen aansluiting op het stroomnetwerk.

Perspectief

De recente macro-economische ontwikkelingen worden meer zichtbaar in de marktdynamiek. Sander Heidinga hierover: “We zien dat de vraag naar kwaliteit, maatwerk en met meer flexibiliteit aan belang wint. Tegelijk lopen de inflatie en rente duidelijk op. In combinatie met de stijgende bouw- en materiaalkosten lijkt dit remmend te werken op de verduurzaming en nieuwbouw van gebouwen. Het streven naar verduurzaming in combinatie met een adequate energietransitie vereist sterkere en snellere keuzes. De toegang tot én beschikbaarheid van stroomvoorziening vormt daarbij het fundament voor economische ontwikkeling.”

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met NVM-woordvoerder Marc van der Lee, 06 – 21 47 76 27 of via de email: m.vanderlee@nvm.nl