Een huis huren:

het huurproces in 4 stappen.

Je bent op zoek naar een huurwoning, maar hoe pak je dit aan? Wij helpen je graag op weg en informeren je over het huurproces in 4 stappen.

een-huis-huren-huurproces-in-4-stappen-informatie-van-nvm-afdeling-haaglanden

Stap 1: Een huurwoning zoeken

Als je op zoek bent naar een huurwoning, kun je het huuraanbod op funda.nl raadplegen of contact opnemen met een NVM-huurmakelaar.

De NVM-makelaar kan je helpen met het maken van de juiste keuze. Hij heeft jarenlange ervaring en beschikt over een uitgebreid netwerk van NVM-collega’s. Zo weet je snel of er op dat moment een woning wordt aangeboden die aan jouw wensen voldoet.

Lees ook welke bemiddelingskosten mogen worden doorberekend aan huurders. De NVM-makelaar kan je hierover informeren.

Stap 2: De bezichtiging

Je hebt een mogelijk geschikte huurwoning gevonden. Nu is het tijd om de woning te bezichtigen! Een NVM-makelaar kan je begeleiden tijdens de bezichtiging en van waardevolle informatie voorzien, zoals de onderhoudsstatus van de woning en informatie over hoogte van de servicekosten.

Stap 3: Acceptatie

Ben je overtuigd van de woning en wil je de woning graag huren? Dan zijn er nog een aantal zaken die geregeld moeten worden.

Ten eerste is het belangrijk dat de verhuurder jou accepteert als nieuwe huurder. De verhuurder wil weten of jij een goede huurder bent. Wanneer de verhuurder een NVM-makelaar heeft ingeschakeld is de kans groot dat je te maken krijgt met de NVM Woontoets.

Met de NVM Woontoets kan een NVM-makelaar (potentiële) huurders screenen voor de verhuurder. Voor jou als huurder is dit ook positief. Als jij een geschikte huurder bent, kan de NVM-makelaar dit met de NVM Woontoets aantonen.

Ben je geaccepteerd als huurder? Dan is het raadzaam om een voor- en eindinspectie van de woonruimte te (laten) verrichten door een NVM-makelaar. Denk hierbij ook aan de meterstanden. De oude huurder heeft namelijk de plicht om de huurwoning in dezelfde staat achter te laten als waarin jij hem als nieuwe huurder hebt verkregen.

Daarna teken je als nieuwe huurder het overnamedocument waarmee je verklaart de woning over te nemen van de vorige huurder.

Stap 4: Sleuteloverdracht

Zodra je het overnamedocument hebt getekend, volgt de volgende stap: het tekenen van de huurovereenkomst. Hierin zijn alle rechten en plichten voor jou als huurder opgenomen.

Tot slot ontvang je de sleutel van de woning. Tijd om jouw nieuwe woning te betrekken!