Kantoren die in 2023 en 2030 respectievelijk geen energielabel C en A hebben, dreigen een stranded asset te worden. NVM Business steekt via een samenwerking met SGS Search de klanten van commercieel vastgoed makelaars een helpende hand toe met een one-stopshop adviseringstraject. Hier kunnen vastgoedeigenaren advies krijgen hoe hun bezit afdoende te verduurzamen.

Vanaf 1 januari 2023 moet een kantoor vanaf 100 m2 minimaal een C-energielabel hebben. Zo niet, dan mag het pand niet meer als kantoor gebruikt worden. Met nog slechts ruim een jaar beschikt echter de helft van de kantoren nog niet over dit energielabel, blijkt uit recente cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Onverbiddelijk

Gerco van den Berg, programmamanager NVM: “Van de 65.000 kantoren die Nederland telt, heeft per 1 januari 2022 circa 44 procent een C-label of beter, aldus RVO. De andere 56% voldoet nog niet. Deels omdat er een slechter label is geregistreerd (ca 12%) , maar deels ook omdat een groot deel van de kantoren nog helemaal geen label heeft (44%).

Er zijn dus nog vele kantoren die snel verduurzaming behoeven. Het lijkt echter of de sense of urgency ontbreekt. Wellicht denken deze veelal kleinere beleggers dat de soep straks niet zo heet wordt gegeten als opgediend. Maar de wet is onverbiddelijk; een kantoor zonder C-label mag straks niet meer als kantoor gebruikt worden. Dat heeft grote gevolgen voor de huurprijs, de vastgoedwaarde en de verhandelbaarheid. Niet-duurzame kantoren dreigen een stranded asset te worden.”