[No translation for key: global]



Nieuws
Klaver agrarisch vastgoed

Team Klaver Agrarisch Vastgoed

Om deze stelling te onderbouwen, licht hij de casus toe van een veehouder wiens land is verkocht aan de provincie Noord-Holland, gecombineerd met een aanvraag voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties en een onderzoek naar herontwikkeling van het erf. “Een traject dat ongeveer een jaar heeft geduurd, maar tot volle tevredenheid van de agrariër is afgerond.”

Goede vertrekpunten

Waiboer vervolgt: “We kwamen in contact met deze veehouder toen hij ons vroeg het bedrijf te taxeren om te bepalen hoe zijn kinderen betrokken konden worden in de onderneming. Toen daarop bleek dat er geen overname zou plaatsvinden, besloot hij tot verkoop. Hij had al een tweede woning laten bouwen naast het bedrijf dus na verkoop kon hij op locatie blijven wonen. Al met al twee goede vertrekpunten om het verkooptraject te starten.” Klaver Agrarisch Vastgoed begon met onderzoek naar de verschillende mogelijkheden. “We zijn in gesprek gegaan met een aantal kandidaat-verplaatsers die hun eigen locatie moesten verlaten in verband met woningbouw of nabijheid van een Natura 2000-gebied. Zij hadden interesse in het gehele bedrijf, inclusief de 38 hectare grond, de gebouwen en de twee melkrobots. Dat leidde tot aantrekkelijke biedingen”, aldus Waiboer. “We namen ook contact op met de provincie Noord-Holland om te kijken wat zij zouden willen. Aanvankelijk was de provincie geïnteresseerd in de aankoop van het volledige bedrijf. En toen kwam de Lbv-regeling.”

Dick Waiboer, Klaver Agrarisch Vastgoed

Dick Waiboer

Splitsing in verkoop

Toen het bedrijf ook in aanmerking bleek te komen voor de Lbv-regeling, ontstond er een nieuwe situatie. “De provincie was ook geïnteresseerd in enkel de grond en dankzij de eerdere taxatie die we hadden gemaakt, werd duidelijk dat de Lbv-regeling gunstig uit zou pakken voor de agrariër. Er moest dus een splitsing plaatsvinden in de verkoop tussen grond en de ontwikkeling en sanering van het erf.” Ondanks dat dit zowel voor de provincie als voor de veehouder het beste scenario was, was het niet meteen een gelopen race. “Het duurde een behoorlijke tijd voordat de Lbv-regeling was goedgekeurd”, vertelt de vastgoedspecialist. “De provincie, die de grond met de tijdelijke Transitiegelden Rijk zou aankopen, werd daardoor wat zenuwachtig omdat ze niet zeker wist of ze de financiering nog rond zouden krijgen. Dankzij onze goede contacten bij de provincie hebben wij dat gesprek gaande weten te houden totdat de Lbv-regeling werd goedgekeurd. Hierna was het alleen nog maar een kwestie van uitrollen. Of toch niet helemaal. Nadat de grond werd geleverd aan de provincie, bleef het vraagstuk om de gebouwen op het terrein te herontwikkelen. Die verkenning loopt nog.”

Procesbewaker en sparringspartner

Gedurende het hele traject speelt Dick Waiboer met zijn team vooral de rol van procesbewaker en sparringpartner, zowel voor de veehouder, als voor de provincie. “Voor de agrariër is dit een pad dat hij één keer in zijn leven bewandelt. Wij ondersteunen hem met de afweging van verschillende keuzes. Daarvoor gaan we ook in gesprek met andere partners, zoals bijvoorbeeld de accountant om te kijken wat fiscaal het best voor hem uitpakt. Daarnaast bewaken we het proces -welke stappen moeten wanneer gezet worden- en we houden het proces op gang. Het was van groot belang goed contact te houden met de provincie en hen mee te nemen in de afwegingen van de agrariër. We hebben een groot netwerk bij de provincie ten aanzien van gebiedsprocessen. Zij zijn ook voortdurend aan het pionieren en bekijken hoe dingen werken in de markt. We ondersteunen hen daarbij zodat we uiteindelijk voor onze klant het beste resultaat kunnen leveren.”