U bent nu hier:Nieuws


Een impressie van de stand van NVM Business op PROVADA 2023.

‘We can be heroes’ was dit jaar het thema van PROVADA, de grootste vastgoedbeurs van Nederland. Want, om met de organisatie te spreken: ‘we hebben helden nodig die systemen doorbreken en mensen en organisaties activeren om samen positieve impact te maken op de gebouwde omgeving. Wie pakt de handschoen op?’ NVM Business bedacht zich geen moment en was op 13, 14 en 15 juni 2023 aanwezig in de RAI te Amsterdam, met een stand waarin vooral workshops een uitstekend middel bleken om positieve impact te maken. Op vastgoedprofessionals en, via hen, op de commercieel-vastgoedwereld van de toekomst.   

Op de achttiende editie van PROVADA was NVM Business voor de dertiende keer aanwezig, op de inmiddels vertrouwde plek in Hal 10. De stand was in de eerste plaats dé plek voor leden, bestuurders en andere vastgoedprofessionals om bij te praten en afspraken te maken. Drie dagen lang gebeurde dat dan ook volop, in een omgeving die werd gedomineerd door het blauw en wit van het NVM-logo.

Drukbezochte workshops

Verspreid over de drie dagen vond in de stand een aantal drukbezochte workshops over uiteenlopende thema’s plaats, die met elkaar gemeen hadden dat ze de bezoekers stof tot nadenken én gespreksstof gaven. Jan Eduard Thompson en Gert-Jan Winkelhagen van Beaufort Consulting trapten af met workshop 1 over ‘de impact van de actuele marktontwikkelingen op de financiering van commercieel vastgoed’.

Zij gingen onder andere in op de stijgende kapitaalmarktrente, de dalende vastgoedwaarden en de aangescherpte financieringsvoorwaarden. “Geld is desondanks het probleem niet,” stelde Thompson. “Naast banken zijn er genoeg partijen die graag willen financieren.” Winkelhagen drukte commercieel-vastgoedeigenaren op het hart om zich bij een (her)financiering op tijd en goed te oriënteren. “De kernvragen daarbij zijn: wie ben ik, wat wil ik en wat voor financiering past daarbij?”


Professor Nils Kok van Maastricht University en Karen Sanderse van RVO tijdens de workshop over ‘de impact van de “Energielabel C-wetgeving’ op de Nederlandse kantorenmark’.

Roderick Smorenburg van CBRE bood de aanwezigen tijdens workshop 2 een kijkje in de keuken van een taxateur van commercieel vastgoed. Hij ging in op belangrijke factoren als de historisch hoge inflatie en de pogingen van de ECB om de effecten daarvan via een hogere beleidsrente te beteugelen. “De kapitaalmarktrentes stijgen mee en zijn een forse gamechanger als het gaat om de prijsvorming en dynamiek in de vastgoedmarkt. “Vergeleken met enkele jaren geleden moeten taxateurs niet meer alleen terdege rekening houden met transactionele evidence, maar met een combinatie van transactionele evidence én economische wetmatigheden.”

Edwin Kanters ging tijdens workshop 3 in op het Hybrid Working-concept van ING. Hij werkt bij de afdeling Corporate Real Estate Management van de grootbank, maar deed in het kader van zijn MSRE-studie onderzoek naar de impact van de Covid-19-pandemie op de kantooromgeving. Mede door de coronapandemie is thuiswerken volgens Kanters veel gebruikelijker geworden binnen het bankconcern. “Met onder andere meer kleine overlegruimten waar tegenwoordig meer behoefte aan is, moet het Hybrid Working-concept meer medewerkers verleiden naar kantoor te komen.”

funda in business

Accountmanager Olivier Vis maakte tijdens workshop 4 duidelijk dat funda in business commercieel-vastgoedadviseurs veel te bieden heeft. “Exclusief voor commercieel-vastgoedadviseurs kunnen we bijvoorbeeld een vraagscan uitvoeren, die uitwijst hoe groot de actuele interesse in de verschillende typen commercieel vastgoed in een plaats is. Het is een van onze tools die commercieel-vastgoedadviseurs aan meer inzicht in de vraagzijde van de markt helpen.”

Workshop 5 stond in het teken van ‘verdozing’, oftewel de realisatie van grote distributiecentra die een groot stempel drukken op het landschap. Head of Development Niels Baartman van logistiek-vastgoedontwikkelaar Intospace liet zien dat het ook anders kan. “Écht duurzaam en people proof,” lichtte hij de visie van Intospace toe aan de hand van enkele fraaie voorbeelden. “De distributiecentra die wij ontwikkelen, bieden veel mogelijkheden voor functiemenging en leveren een bijdrage aan de slimme en duurzame energiesystemen en stadslogistiek van de toekomst.”


Head of Development Niels Baartman van logistiek-vastgoedontwikkelaar Intospace tijdens een van de interessante workshops in de NVM Business-stand, in dit geval over distributiecentra die ‘écht duurzaam en people proof’ zijn.

Veel toegevoegde waarde

Tijdens workshop 8 werd een lans gebroken voor ‘versnellingstafels’, publiek-private samenwerkingen die naar het voorbeeld van de provincie Overijssel ook in de rest van Nederland de woningbouw moeten versnellen. “Er is een enorme behoefte aan nieuwe woningen, maar het bouwtempo is veel te laag,” stelde Leo Bos, Programmamanager Nieuwbouw bij NVM.

“We moeten veel anticyclischer gaan bouwen. Maar het belangrijkste is dat alle betrokken partijen bereid zijn over hun eigen schaduw heen te springen en op een andere manier gaan samenwerken.” Net als in Overijssel, kunnen versnellingstafels daarbij werken. “Makelaars verdienen een plek aan die tafel, omdat ze dankzij hun kennis van de lokale en regionale woningmarkt veel toegevoegde waarde kunnen hebben”, aldus makelaar en NVM-bestuurder Chris van Zandwijk.


Jan Eduard Thompson en Gert-Jan Winkelhagen van Beaufort Consulting tijdens de workshop over ‘de impact van de actuele marktontwikkelingen op de financiering van commercieel vastgoed’.

Netwerkborrel: 650 bezoekers

Naast de workshops vonden in de NVM Business-stand ook enkele events plaats. Zo was er een Educated Drink van de MSRE, die werd gesponsord door NVM Business. Dat gold ook voor de uitreiking van de Vastgoedmarkt Young Talent Award. Winnaar was Rogier Rombouts, adjunct-directeur Zuid bij projectontwikkelaar Boelens de Gruyter.

In het kader van de door Dynamis gesponsorde ‘Tour de PROVADA’, verzorgde Göran de Gucht in de NVM Business-stand voor een grote groep Young Professionals een presentatie over de bedrijfsmakelaardij in het algemeen en NVM Business in het bijzonder. Last but not least vond op woensdag in paviljoen Strandzuid naast de RAI traditiegetrouw de netwerkborrel van NVM Business en funda in business plaats, die ruim 650 bezoekers trok.