Een woning laten taxeren

huis-appartement-woning-laten-taxeren-informatie-van-NVM-afdeling-Haaglanden

Als je een huis koopt en een hypotheek aanvraagt, eist de geldverstrekker een taxatie uitgevoerd door een gecertificeerde taxateur. Bij een NVM-taxateur ben je hiervoor aan het juiste adres.

Een NVM-taxateur bepaalt de marktwaarde van de woning, passend in de woningmarkt van jouw regio. Het bepalen van de marktwaarde is maatwerk. Dat betekent dat dit afwijkt van de WOZ-waarde die is samengesteld uit een rekenkundig model uit een eerdere periode.

Wat is een opdracht tot taxatie?

Als je een huis koopt en een hypotheek aanvraagt, eist de geldverstrekker een taxatie uitgevoerd door een gecertificeerde taxateur. Bij een NVM-taxateur ben je hiervoor aan het juiste adres.

Een NVM-taxateur bepaalt de marktwaarde van de woning, passend in de woningmarkt van jouw regio. Het bepalen van de marktwaarde is maatwerk. Dat betekent dat dit afwijkt van de WOZ-waarde die is samengesteld uit een rekenkundig model uit een eerdere periode.

Hoe verloopt een taxatie?

De NVM-taxateur bezoekt en taxeert de woning op een afgesproken tijdstip. Hiervoor heeft hij het eigendomsbewijs, de kadastrale gegevens en de tekeningen van de woning nodig.

Tijdens een taxatie let de NVM-taxateur op de volgende factoren:

  • De staat van onderhoud
  • De inhoud en de oppervlakte
  • De functionele indeling
  • De constructie en de gebruikte materialen, en de kwaliteit ervan
  • De mate van isolatie en energiezuinigheid
  • Verplichtingen en rechten, zoals overpad en erfpacht
  • De ligging en de omgeving
  • Het bestemmingsplan
  • De marktsituatie

Zoek een NVM-taxateur

Waarom een NVM taxateur?

NVM-taxateurs ondergaan periodiek educatie. Zo blijft de kwaliteit gewaarborgd en de kennis actueel. De NVM-taxateur beschikt daarnaast over uitstekende referentiedata en is dus een betrouwbare keuze.

Zoek een NVM-taxateur

Hoe wordt de taxatie vastgelegd?

De NVM-taxateur legt na de taxatie al zijn bevindingen in een taxatierapport vast.

NVM-taxateurs hanteren een uniform taxatiemodel, waardoor de kwaliteit is gegarandeerd. Met dit rapport kunt u, afhankelijk van uw doel, bijvoorbeeld een hypotheekaanvraag doen of deze oversluiten. Het taxatierapport is geen garantie dat u de hypotheek of het geld krijgt.

Wanneer verschillende taxateurs de woning taxeren, kunnen de uitkomsten verschillen. Een taxatie is immers een deskundige schatting van de waarde van uw woning.

Zoek een NVM-taxateur

Kan mijn NVM-makelaar taxeren voor de financiering van mijn woning?

Nee, de taxatie voor de financiering moet gebeuren door een taxateur die onafhankelijk is, dus een persoon die niet betrokken is geweest bij de aan- of verkoop van de woning. Je kunt natuurlijk wel jouw NVM-makelaar vragen of hij een goede taxateur voor je kent.

Zoek een NVM-taxateur

Hoe wordt de oppervlakte van een huis vastgesteld?

De gebruiksoppervlakten die op funda.nl worden getoond, zijn opgedeeld conform De Meetinstructie. Deze is vastgesteld door NVM, VBO makelaar, VastgoedPRO, Vereniging Nederlandse Gemeenten en de Waarderingskamer.

De Meetinstructie beschrijft precies wat er wel en wat er niet mag worden meegerekend als oppervlakte van een woning.

Waar vind ik een taxateur?

Via onze website kun je een NVM-taxateur bij jou in de buurt vinden.

Ook kan een NVM-aankoopmakelaar of verkoopmakelaar een taxateur adviseren. De taxateur is altijd een derde partij, waardoor de taxatie betrouwbaar en onafhankelijk verloopt.

Vind een NVM-taxateur

Wie controleert het taxatierapport?

Afhankelijk van de wens van de opdrachtgever, kan een taxatierapport worden gevalideerd door een validatie-instituut. De validatiekosten worden door de taxateur aan de opdrachtgever doorberekend.

Wanneer een woning onder de NHG-garantie valt, vindt er altijd validatie plaats.

Heb ik altijd een taxatierapport nodig?

Nee, in sommige gevallen neemt de geldverstrekker genoegen met een modelmatige taxatie. Er wordt dan geen taxatierapport opgesteld.

Een modelmatige taxatie mag alleen wanneer er geen NHG-garantie wordt aangevraagd en als u een bedrag leent dat maximaal 90% van de waarde van het huis is.

Wat is het verschil tussen marktwaarde en WOZ-waarde?

WOZ-waarde

Een WOZ-waarde wordt gebruikt voor het bepalen van heffingen door gemeente en hoogheemraadschap.

Het bepalen van de WOZ-waarde wordt gedaan door het gemiddelde te nemen van de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de staat van onderhoud, de omgeving en andere omstandigheden.

De WOZ-waarde is altijd de waarde van 1 januari het jaar ervoor. Dat betekent dat deze 1 tot 2 jaar achterloopt op de marktwaarde. In een markt met veel prijsschommelingen kan deze dus behoorlijk afwijken van de marktwaarde.

Marktwaarde

Een marktwaarde wordt gebruikt voor de aan- of verkoop van een woning.

De marktwaarde wordt vastgesteld door een taxateur. Een NVM-taxateur bezichtigt het huis, bekijkt de plus en minpunten zoals het type huis, de grootte, de staat van onderhoud en de ligging.

Daarbij maakt hij of zij met behulp van de uitgebreide NVM-tools een gedegen marktanalyse. De marktwaarde is van belang voor bijvoorbeeld de financiering van een woning.

Afhankelijk van de hoogte van de marktwaarde kan het taxatierapport worden gevalideerd door een taxatie-instituut. Hierdoor beschikken u en uw geldschieter over een betrouwbare waarde van de woning.

Verschil

Beide waarden zijn dus verschillend en worden gebruikt voor een ander doel. Ze kunnen hetzelfde zijn, maar worden niet voor hetzelfde gebruikt.

Wat is een waardebepaling?

Naast de marktwaarde geeft de makelaar soms een waardebepaling. Dit is een grove schatting van de waarde van een woning en niet te vergelijken met de taxatiewaarde (marktwaarde) die een NVM-taxateur afgeeft.

De waardebepaling dient doorgaans als een basis om te komen tot een vraagprijs voor een te verkopen woning. Neem contact op met een NVM-taxateur in jouw buurt om de marktwaarde te bepalen.

Zoek een NVM-taxateur